maanantai 22. helmikuuta 2016

Humpuukista lörpöttelyä


Aloitin lukemaan Ronald Siegelin kirjaa Tässä ja nyt. Aiheena on ilmeisesti jonkin sortin mindfulness, tietoinen läsnäolo.

Pysähtyminen ja vain oleminen on todella vaikeaa. Muutaman sivun luettuani päätin keskittyä kissani silittämiseen ja sohvalla istuskeluun. Mielessäni aloin kuitenkin suunnitella sämpylöiden leipomista. Olo tuntuu helposti tylsältä, jos vain on. No, seuraavaksi koetin keskittyä täysillä siihen mitä teen: laskin kahvimitallisia keittimeen, mutta tuntui todella hölmöltä tehdä jotain jo niin automatisoitua niin intensiivisesti.

Toisaalta tuntuu hyvältä ja oivaltavalta tehdä jotain niin tavoista poikkeavaa. Kirjan alussa kerrotaan siitä, kuinka me ihmiset keskitymme ympärillämme miellyttäviin ja epämiellyttäviin asioihin, niihin jotka herättävät meissä joitakin tuntemuksia. Pyrimme pitämään yllä hyvää oloa ja nautintoa sekä välttämään ikäviä asioita. Eräässä harjoituksessa tuli palauttaa mieleen kaikki päivän aikana ajatellut ikävät asiat. Osa alkoi huvittaa miuta, ne tuntuivat jo nyt niin pieniltä ja hupsuilta huolenaiheilta.

Mutta kuinka oppisin olemaan jatkuvasti varautumatta epäonnistumisiin ja katastrofeihin?
Esimerkiksi joogatessa kun keskityn juurikin pelkkään olemisen mystiikkaan, oloni on eheä ja vahva. En kuitenkaan osaa päästää irti muutoksiin valmistautumisesta.

Vaikka kaikki olisi paremmin kuin hyvin juuri nyt, mieleeni tulee jotain uutta ilonaihetta esimerkiksi ensiviikolta. Saatan myös stressaantua, koska tahdon pitää hyvästä tunteesta kiinni. Suorastaan hämmästyin siitä, kun tajusin miten paljon oikeastaan vain elän elämääni eteenpäin päässäni. Ajatukseni ovat hieman ristiriitaiset, sillä ainakin luulen nauttivani suunnittelusta. Kyseenalaistan haluni alkaa elää hetkessä, sillä en kuitenkaan tahdo jäädä paikoilleni. Pelkäänkö menettäväni jotain, jos en ole koko ajan tekemässä? Vai pelkäänkö kohdata itseni virikkeettömässä ympäristössä? Olenko ymmärtänyt tietoisen läsnäolon idean aivan väärästä näkökulmasta?

Mitä sinä ajattelet?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti